Forfatteren

Erling Kristensen

1893-1961

Erling Kristensen - startside

Kort om Erling Kristensens forfatterskab

Hvorfor denne hjemmeside om Erling Kristensen

Nyheder

Bibliografi

Om Erling Kristensens forfatterskab

Kronikker

Erling Kristensen citater

Kontakt til mig

Links

 

 

Hjemmesiden er udviklet af:

Finn Albrechtsen

Erling Kristensen og hunden

 

Hunden har været en stor del af Erling Kristensens’s hverdag – den har været et fuldt ud ligeværdigt familiemedlem.

 

Hunden optræder som regel i jagtfortællingerne, men også i nogle af Erling Kristensen’s korte og sørgelige fortællinger: "Revolution" fra ”Den sidste færge” og ”Det evige liv” fra ”I ledtog med livet”. Det er ekstremt gode fortællinger, hvor man umuligt kan være uberørt. Selv har jeg prøvet at læse ”Det evige liv” op for andre – men dét har jeg måttet opgive p.g.a. overvældende bevægethed. Prøv selv.

 

Følgende uddrag kan opleves som en hyldest til hunden som jagthund - det er:

  

Fra ”Efterår i heden” – Græshoppemusik 1961

”Foran går hunden i strygende søg. Musklerne ”ler”. Den svømmer i viddernes endeløse lyksalighed og fornemmer, at her er ingen grænser nærmere end enden på dens egen dirrende kraft. Dens tyngdefri fart er som drengesmil i hedens mørke ansigt. Jeg må le med . . . . .

 

Så står hunden for fugl. Stoppet op i et drej, stivnet i krumningen som spændt buestål. Men hedens sorte kok har viddernes flugtverve piblende i blodet. Den går på vingerne og stryger knejsende kimingens skykog i møde. Hunden dvæler i standen, som vil den ikke tro sine sanser, gabet gluffer og næsen bælger tæft . . . Jo, ven, det er den skinbarlige virkelighed, du har lugtet urfugl, men han gik, den frie flyver, og nu ligger han dér ude under skyerne en dagsmarch borte.

 

Nu ved hunden, at her er noget at arbejde for. Den lægger muskulaturens hele brutalitet i sit søg og krydser op mod vinden som en båd, der vil sejle pokalen ind. Tæft binder den igen i springet og holder dens forben op. Fra halespids til snude er den et eneste stivnet muskelstræk.

 

Den kok gik også for tidligt. Med glimtende vingespejl sejlede den ind i en nær regnbues solspillende farvestøv . . . Sådan skal det altså være."

 

 

torsdag den 11. december 2014 10:24

Denne side er sidst opdateret: 11. december 2014