Forfatteren

Erling Kristensen

1893-1961

Kort om forfatterskabet

Hvorfor denne hjemmeside. Indhold

Nyheder

Bibliografi

Forfatterskabet

Kronikker

Citater

Kontakt

Links

 

 

Hjemmesiden er udviklet af:

Finn Albrechtsen

Brutal dyretransport fortsætter i EU

Således stod der med store typer på forsiden af "Politiken" den 20. november 2004. Videre stod der: "EU vedtager på mandag regler, der giver næsten frie tøjler for transport af heste, køer og grise på Europas landeveje. Justitsminister Lene Espersen (K) kalder det en "skamplet". Hun vil have den danske landbrugskommissær (Marianne Fischer Boel) til at gribe ind. ----- I sit tidligere job som fødevareminister var det en mærkesag for Marianne Fischer Boel at få stoppet de lange dyretransporter, hvor heste køer og grise mishandles."

Ikke længe inden denne artikel blev skrevet, havde der været en TV-udsendelse om dyretransporter. Her så man bl.a. Marianne Fischer Boel stå og græde og sige, "at man ikke kan komme igennem med noget af det her i EU."

Ak ja, transporterne fortsætter - men hvorfor synes vi, at det er så galt. Det giver Erling Kristensen et formidabelt bud på i bogen "Skyggen" fra 1962 - i den stærke fortælling "Slagteheste", der både kan læses som en protest mod dyretransporterne og som en varm hyldest til og taknemmelighed for samværet med dette dyr. Her følger et lille uddrag:

 ".....Jeg kan nemlig godt lide heste, og ikke blot nærer jeg dyb respekt for de godmodige dyrs tålsomhed som menneskets hjælper i det tunge slid, men jeg har i min barndom og ungdom haft så gode venner blandt heste, at jeg siden ikke har kunnet se og særlig ikke kunnet lugte heste, uden at de har været i mine tanker....Jeg oplevede under første verdenskrig at se flere af disse venner solgt til tyskerne. Stuvet i lange tog og sendt til fronten --. Det var forfærdeligt.....Jeg har ikke siden kunnet tåle at se heste stå og kigge på mig fra forbifarende togs kreaturvogne. Særlig ikke gamle veltjente heste med lange benede ansigter og tungsindige, næsten fortvivlede øjne. Ligemeget hvor de er på vej hen - synet gør mig forstemt, for de gamle trofaste dyr er altid på vej bort fra "hjemmet", og jeg ved, hvor inderligt de længes, selv om det kun er timer siden, man sveg dem og overgav dem til ukendte mennesker og en brutal transport.

 

Og jeg kan ikke fordrage at se heste læsset op på lastbiler, hvorfra de ganske tydeligt ser på mig med det synlige håb, at jeg skulle være én, de kender --. Der kommer biler forbi med heste, gode gamle heste med benede ansigter og øjne, der er store og blanke af sorg. ----- I bevidst selvforsvar værger jeg for mig med frejdigt at beskylde mig selv for at dyrke føleri og sygelig sentimentalitet - det samme vil læserne gøre - og praktisk set har de nok ret, men i dag er mit sind alt andet end praktisk, og jeg lader mig ikke forbedre. -----

Og her står de så i hundredevis alle de gode hestepersonligheder og ryster under de fremmede forhold ----- mange af de gamle dyr hænger opgivende med de lange hoveder, andre ser sig ustandselig om med øjne, der er store og blanke. En del kan til trods for, at de hidtil har været rolige dyr, ikke stå stille. De rykker tilbage, de rykker frem. De bliver skældt ud og stødt i grimerne ----- Jeg prøver at røre ved en gammel brun hoppes mule. Den er varm og blød som Rødes, men hun her kender ikke lugten af min hånd og vender hovedet væk. Ikke kastende og irriteret, men langsomt og med et udtryk, som vil hun sige, at hun ikke mere tror på menneskets kærtegn. I et enkelt tilfælde ser jeg en mand liste sig til uset af de travle opkøbere at klappe sin gamle hest og nærme sin kind til dens mule, inden han går. Og jeg ser hesten kigge så langt efter ham, at jeg bliver lige så utilpas, som da Pruns var ved at drukne.

Jeg ville gerne  have hilst på den mand - snakket lidt med ham - selvfølgelig om alt andet end heste, men han er borte, har skjult sig mellem mange andre oppe i gaden. Hans hest står stadig og ser den vej, han gik....."

 

 

torsdag den 01. december 2005 18:31

Denne side er sidst opdateret: Marts 2005